(Stichting) Cinetol is een broedplaats voor creatieven, podium voor muziek, film en andere kunstvormen, een plek voor bijeenkomsten en evenementen en onderin het gebouw zit ons eetcafé: de Tolbar.

Wekelijks staan er meerdere programma's op het podium (vooral live muziek), dagelijks werken er tientallen creatieve ondernemers en muzikanten. In het gebouw kan je vinden: werkplekken, vergaderzalen, studio's, repetitieruimtes en een podium.

De missie

In Cinetol is er ruimte voor creativiteit én cultuur. Cinetol is meer dan alleen een werkomgeving; het is een jong cultuurpodium met multidisciplinaire programmering: muziek, film, literatuur en kunst. Dit doen we door coöperatieve programmering: een samenwerking tussen jonge makers/uitvoerders uit verschillende disciplines en met de medewerkers/vrijwilligers van de organisatie.

We kennen ons publiek goed, want we maken er zelf deel van uit; relatief jong publiek werkzaam in of affiniteit hebbend met kunst, cultuur en (nieuwe) media.

In Cinetol werken veel verschillende (creatieve) beroepen onder één dak. Er wordt niet alleen achter gesloten deuren gewerkt; het is een plek waar juist ook (interdisciplinaire) samenwerking plaatsvindt.

Verbinding is belangrijk: we doen aan structurele kennis- en informatiedeling met soortgelijke organisaties en zitten in verschillende samenwerkingsverbanden. Daarbij hebben we worteling in de directe omgeving en doen mee met culturele projecten die voor en met de buurt zijn opgezet.

De Tolbar is het eetcafé, expositieruimte en plek voor programmering. Dit is de centrale ontmoetingsplek voor gebruikers van het gebouw en bezoekers uit de buurt en de rest van de stad.

De visie

Cinetol is een podium anno nu. Niet afwachten, maar (zelf) doen. Een podium voor opkomende artiesten uit verschillende disciplines, waarbinnen vooral (live) muziek. We staan met één been in de underground en houden in de gaten wat nu speelt en populair is binnen onze doelgroep. We programmeren samen met partijen of artiesten van buiten (of binnen) Cinetol, ook wel 'cooperatieve programmering', om zo tot de beste programma's te komen. Voor nieuwe samenwerkingen staan we altijd open. We zijn het podium dat je tegenkomt op weg naar Paradiso, IDFA of Lowlands.

Naast een podium is Cinetol een broedplaats: een community vol creatieven, die er dagelijks werken en samenkomen. Het is een gebouw dat inspiratie en creativiteit uitstraalt, waardoor het ook gebruikt wordt voor bijeenkomsten en evenementen.

Verder is het een plek met niet alleen verbinding in de buurt en stad, maar ook op internationaal niveau om ervaring, kennis en programma’s uit te wisselen.

De buurt

Cinetol is ook actief in de buurt. Cinetol maakt deel uit van Cultuur Cluster Asscher. Dit is een samenwerkingsverband tussen IVKO School, OBA Cinétol, Ostadetheater, Combiwel, de Amsterdamse jeugdteJAtherschool en Cinetol. Het Cluster organiseert culturele buurtgerichte projecten in De Pijp.

Het ontstaan

In mei 2012 schreef Stadsdeel Zuid een prijsvraag uit om een nieuwe huurder te vinden voor het Cinetol-gebouw aan de Tolstraat 182 in de Pijp. De voorwaarden waren dat het gebouw een culturele functie kreeg en dat de activiteiten van het winnende plan moesten passen binnen de beleidskaders van Stadsdeel Zuid (o.a. de ‘Kunst- en cultuurvisie Zuid 2010-2020’). Ons plan werd in januari 2013 als winnaar gekozen, waarna wij de stichting hebben opgericht.

In november 2013 kreeg Cinetol een positief advies van de Commissie Atelier en (Woon) Werkpanden Amsterdam (CAWA) om de plannen uit te voeren en de broedplaats op te zetten. Door dit positieve advies heeft Cinetol een subsidie voor de verbouwing van Bureau Broedplaatsen ontvangen.

In maart 2014 slaagt de crowdfunding campagne voor de verdere financiering van de verbouwing en het aanschaffen van apparatuur en andere inventaris. Check de campagne op: https://www.crowdaboutnow.nl/cinetol

In mei 2014, na 3 maanden non-stop verbouwen, opent Cinetol!

In juni 2015 vieren we ons 1 jarig bestaan en de opening van het nieuwe café dat we in eigen beheer hebben genomen: Tolbar.

De organisatie

Directie*: Quirijn Zijlmans en Quico Touw.
Bestuur: Marije Koens, Dirk de Bruin en Niels Büller.

*mede-oprichter Lisa Moree werkt tegenwoordig elders.