(Stichting) Cinetol is een broedplaats voor creatieven, podium voor muziek, film en andere kunstvormen, een plek voor bijeenkomsten en evenementen en onderin het gebouw zit ons eetcafé: de Tolbar.

Wekelijks staan er meerdere programma's op het podium (vooral live muziek), dagelijks werken er tientallen creatieve ondernemers en muzikanten. In het gebouw kan je vinden: werkplekken, vergaderzalen, studio's, repetitieruimtes en een podium.

MISSIE

In Cinetol is er ruimte voor creativiteit én cultuur. Cinetol is meer dan alleen een werkomgeving; het is ook een klein poppodium waar naast live-muziek plek is voor andere cultuur zoals film en literatuur.

Het is een open gebouw dat samenwerken inspireert. Er werken dagelijks tientallen ondernemers onder één dak, van vormgevers tot muzikanten. Daarnaast vinden er dagelijks evenementen, bijeenkomsten en conferenties plaats in onze zalen. Cinetol is een creatieve broedplaats.

Ook een belangrijk onderdeel van Cinetol is ons eetcafé en expositieruimte: de Tolbar. Dit is de centrale ontmoetingsplek voor gebruikers van het gebouw en bezoekers uit de buurt en de rest van de stad.

ARTISTIEKE VISIE

Cinetol is een podium anno nu. Een klein poppodium, waar ook plek is voor andere programmering. Ons publiek ziet graag de nieuwste bands, maar laat zich ook graag verrassen door literatuur, film of andere cultuur. We zijn een plek waar ruwe diamanten worden ontdekt; het podium dat je tegenkomt op weg naar Paradiso, IDFA of Lowlands.

 

Cinetol is ontstaan vanuit een ondernemende en DIY generatie. We zetten onze programma’s voornamelijk gezamenlijk op. Dit kan zijn met artiesten zelf, maar ook met een ander poppodium of een creatieve ondernemer uit het gebouw of ons netwerk. Deze manier van coöperatief programmeren past bij deze tijd en zorgt voor betrokkenheid en effort vanuit alle partijen. Veel van onze partners zijn startende professionals, onderdeel van de kern van onze doelgroep. Dit resulteert in verfrissende en creatieve programma’s en voor een open karakter van Cinetol als geheel naar de buitenwereld.

We kennen ons publiek goed want we maken er zelf deel van uit; relatief jong publiek (‘millennials’) werkzaam in of affiniteit hebbend met kunst, cultuur en (nieuwe) media.

Verbinding is belangrijk: we doen aan structurele kennis- en informatiedeling met soortgelijke organisaties en zitten in verschillende samenwerkingsverbanden. Daarbij hebben we worteling in de directe omgeving en doen mee met culturele projecten die voor en met de buurt zijn opgezet.

Naast een podium is Cinetol een broedplaats: een werkomgeving voor creatieven. Dit is een aanvulling aan het podium en zorgt voor een creatief en energiek gebouw. Een plek dus voor creatief ondernemerschap en kunst & cultuur onder één dak.

DE BUURT

Cinetol is ook actief in de buurt. Cinetol maakt deel uit van Cultuur Cluster Asscher. Dit is een samenwerkingsverband tussen IVKO School, OBA Cinétol, Ostadetheater, Combiwel, de Amsterdamse jeugdteJAtherschool en Cinetol. Het Cluster organiseert culturele buurtgerichte projecten in De Pijp.

ONTSTAAN

In mei 2012 schreef Stadsdeel Zuid een prijsvraag uit om een nieuwe huurder te vinden voor het Cinetol-gebouw aan de Tolstraat 182 in de Pijp. De voorwaarden waren dat het gebouw een culturele functie kreeg en dat de activiteiten van het winnende plan moesten passen binnen de beleidskaders van Stadsdeel Zuid (o.a. de ‘Kunst- en cultuurvisie Zuid 2010-2020’). Ons plan werd in januari 2013 als winnaar gekozen, waarna wij de stichting hebben opgericht.

In november 2013 kreeg Cinetol een positief advies van de Commissie Atelier en (Woon) Werkpanden Amsterdam (CAWA) om de plannen uit te voeren en de broedplaats op te zetten. Door dit positieve advies heeft Cinetol een subsidie voor de verbouwing van Bureau Broedplaatsen ontvangen.

In maart 2014 slaagt de crowdfunding campagne voor de verdere financiering van de verbouwing en het aanschaffen van apparatuur en andere inventaris. Check de campagne op: https://www.crowdaboutnow.nl/cinetol

In mei 2014, na 3 maanden non-stop verbouwen, opent Cinetol!

In juni 2015 vieren we ons 1 jarig bestaan en de opening van het nieuwe café dat we in eigen beheer hebben genomen: Tolbar.

ORGANISATIE

Directie*: Quirijn Zijlmans en Quico Touw.
Bestuur: Marije Koens, Dirk de Bruin en Niels Büller.

*mede-oprichter Lisa Moree werkt tegenwoordig elders.