(Stichting) Cinetol is een klein poppodium, broedplaats voor creatieven en een plek voor culturele programma's, bijeenkomsten en evenementen. Er zijn meerdere ruimtes beschikbaar voor zaalverhuur. Onderin het gebouw zit ons eetcafé: de Tolbar.

Wekelijks staan er meerdere programma's op het podium (vooral live muziek), dagelijks werken er tientallen creatieve ondernemers en muzikanten. In het gebouw kan je vinden: werkplekken, vergaderzalen, studio's, repetitieruimtes en een podium.

Huisregels – Cinetol / Tolbar

MISSIE

In Cinetol is er ruimte voor creativiteit én cultuur. Cinetol is meer dan alleen een werkomgeving; het is ook een klein poppodium waar naast live-muziek plek is voor andere cultuur zoals film en literatuur.

Het is een open gebouw dat samenwerken inspireert. Er werken dagelijks tientallen ondernemers onder één dak, van vormgevers tot muzikanten. Daarnaast vinden er dagelijks evenementen, bijeenkomsten en conferenties plaats in onze zalen, die beschikbaar zijn voor zaalverhuur. Cinetol is een creatieve broedplaats.

Ook een belangrijk onderdeel van Cinetol is ons eetcafé en expositieruimte: de Tolbar. Dit is de centrale ontmoetingsplek voor gebruikers van het gebouw en bezoekers uit de buurt en de rest van de stad. De zaal is beschikbaar voor zaalverhuur.

ARTISTIEKE VISIE

Cinetol is een klein poppodium, dat bekend staat als kweekvijver voor artiesten die over een paar jaar op grotere podia en festivals staan, zoals Paradiso en Lowlands. In Cinetol leren deze artiesten hun publiek kennen en krijgen ze de kans hun werk ten gehore te brengen.

 

We hebben een open attitude naar de buitenwereld en staan altijd open voor samenwerkingen met individuen, artiesten of organisaties om programma’s op te zetten. Dit kan een literatuurshow, filmavond of cross-over zijn, zolang dit in de categorie kweekvijver valt en livemuziek de rode draad blijft in onze programmering.

Het is een plek met een no-nonsense en non-commerciële uitstraling, maar waar cultureel ondernemerschap en professionaliteit hoog in het vaandel staan. Achter de schermen werkt een vakkundig team vol enthousiasme en committment om het podium en de broedplaats als geheel een plek te maken waar we zelf ook graag zouden willen komen en spelen. Op het gebied van techniek proberen wij een zo hoog mogelijke kwaliteit te hanteren, om de boodschap van artiesten zo optimaal mogelijk te kunnen overbrengen, maar ook om beginnende artiesten in aanraking te laten komen met optimale omstandigheden. Cinetol is een plek waar je als artiest komt om verder te leren: er wordt ervaring opgedaan, geleerd van ons vakmanschap en gespeeld voor een publiek dat zich graag laat verassen. Ons publiek bestaat vooral uit de cultureel en creatief geïnteresseerde millennial.

Van oorsprong zijn we een plek voor het genre pop/rock, maar we staan zeker open voor andere genres. We streven de (maatschappelijke) werkelijkheid na op het gebied van diversiteit en inclusiviteit in programma, publiek en personeel.

DE BUURT

Cinetol is ook actief in de buurt. Cinetol maakt deel uit van Cultuur Cluster Asscher. Dit is een samenwerkingsverband tussen CC Amstel (theater), IVKO School, OBA CC Amstel, Combiwel en Cinetol. Het Cluster organiseert culturele buurtgerichte projecten in De Pijp. Ook zaalverhuur is mogelijk.

ONTSTAAN

In mei 2012 schreef Stadsdeel Zuid een prijsvraag uit om een nieuwe huurder te vinden voor het Cinetol-gebouw aan de Tolstraat 182 in de Pijp. De voorwaarden waren dat het gebouw een culturele functie kreeg en dat de activiteiten van het winnende plan moesten passen binnen de beleidskaders van Stadsdeel Zuid (o.a. de ‘Kunst- en cultuurvisie Zuid 2010-2020’). Ons plan werd in januari 2013 als winnaar gekozen, waarna wij de stichting hebben opgericht.

In november 2013 kreeg Cinetol een positief advies van de Commissie Atelier en (Woon) Werkpanden Amsterdam (CAWA) om de plannen uit te voeren en de broedplaats op te zetten. Door dit positieve advies heeft Cinetol een subsidie voor de verbouwing van Bureau Broedplaatsen ontvangen.

In maart 2014 slaagt de crowdfunding campagne voor de verdere financiering van de verbouwing en het aanschaffen van apparatuur en andere inventaris.

In mei 2014, na 3 maanden non-stop verbouwen, opent Cinetol!

In juni 2015 vieren we ons 1 jarig bestaan en de opening van het nieuwe café dat we in eigen beheer hebben genomen: Tolbar.

ORGANISATIE

Directie: Quirijn Zijlmans en Quico Touw.
Programmeur: Josefien van Poppel.
Techniek: Mario Da Silva, Juan Takashi, Wolf Lennarts, Jorrit Makkinga en Sam Lissenberg.
Marketing: Maite Reesink.
Floormanager Tolbar: Mattijs Hak.
Chef keuken Tolbar: Simon de Boer.

Bestuur: Robert van ’t Veld (voorzitter), Samira Ben Messaoud (secretaris)