(Stichting) Cinetol is een klein poppodium, broedplaats voor creatieven en een plek voor culturele programma's, bijeenkomsten en evenementen. Er zijn meerdere ruimtes beschikbaar voor zaalverhuur. Onderin het gebouw zit ons eetcafé: de Tolbar.

Wekelijks staan er meerdere programma's op het podium (vooral live muziek), dagelijks werken er tientallen creatieve ondernemers en muzikanten. In het gebouw kan je vinden: werkplekken, vergaderzalen, studio's, repetitieruimtes en een podium.

Huisregels – Cinetol / Tolbar

MISSIE

Cinetol is een podium, broedplaats en bar in de Diamantbuurt in Amsterdam. Het is een cultureel centrum waar dagelijks mensen samenkomen; om te werken of gebruik te maken van de ruimtes, of als bezoeker van een concert of gast van de horeca.

Het is een open gebouw met veel activiteit. Live-muziek is het kloppend hart van het geheel, we organiseren bijna 200 concerten per jaar. Er werken dagelijks zo'n twintig creatieven onder één dak, die gebruik maken van de verschillende ruimtes in het gebouw. Zij vormen een community aan vaste huurders en gebruikers, van vormgever tot muzikant.

Verder zijn er ruimtes te huur voor zaalverhuur, losse verhuur en evenementen. Onderin het gebouw zit ons eetcafé 'de Tolbar', een plek voor de buurt en de rest van de stad. Cinetol is een stichting en is een vrije, toegankelijke en niet commerciële plek. We zijn trots op onze buurt en kunnen dit alles alleen mogelijk maken met de vele partners waarmee we samenwerken.

ARTISTIEKE VISIE

Cinetol is een klein poppodium met een capaciteit van 150 bezoekers en is ook een creatieve broedplaats met werkruimtes en repetitieruimtes. Daarnaast zit er de horecagelegenheid de Tolbar, een gezellig eetcafé met een groot terras. Het gebouw staat in de Tolstraat, in de Diamantbuurt in Amsterdam.

 

We zijn een podium voor talentontwikkeling, dat muziek ademt en een omgeving waar je je gelijk thuis voelt. We willen met Cinetol een plek zijn, waar voor elke muziekliefhebber wat valt te ontdekken. We zijn een kweekvijver voor artiesten die binnen een paar jaar op een festival als Eurosonic/Noorderslag willen staan of door willen groeien naar de grotere podia, zoals Paradiso.

In onze programmering zijn we vooruitstrevend, zoeken we de niches op en zetten we artiesten met potentie neer. Hierbij houden we de ontwikkelingen in de muzieksector en scene nauwlettend in de gaten.

Voor een deel van onze programmering werken we samen met (vaste) partners. Deze partners zorgen ervoor dat Cinetol een divers programma kan neerzetten en zo nieuw publiek kan bereiken. Hierbij staan we open voor experiment en andere disciplines, zolang muziek de kern is van ons podium. Hierdoor blijft ons programma verrassen en blijven we als podium vernieuwend.

In Cinetol kan een artiest groeien. Wij ondersteunen dit proces en hanteren een zo hoog mogelijke kwaliteit op het gebied van podiumtechniek, om de boodschap van artiesten zo optimaal mogelijk te kunnen overbrengen. Cinetol is een podium voor een zo groot mogelijke variatie aan genres: indie, lofi, electropop, (alternative) R&B, soul, hiphop, reggae, garage, rock, punk, postpunk, jazz, afrobeat, tropicália, club of een overloop, subcategorie of mix van deze genres.

DE BUURT

Cinetol is ook actief in de buurt. Cinetol maakt deel uit van Cultuur Cluster Asscher. Dit is een samenwerkingsverband tussen CC Amstel (theater), IVKO School, OBA CC Amstel, Combiwel en Cinetol. Het Cluster organiseert culturele buurtgerichte projecten in De Pijp. Ook zaalverhuur is mogelijk.

ONTSTAAN

In mei 2012 schreef Stadsdeel Zuid een prijsvraag uit om een nieuwe huurder te vinden voor het Cinetol-gebouw aan de Tolstraat 182 in de Pijp. De voorwaarden waren dat het gebouw een culturele functie kreeg en dat de activiteiten van het winnende plan moesten passen binnen de beleidskaders van Stadsdeel Zuid (o.a. de ‘Kunst- en cultuurvisie Zuid 2010-2020’). Ons plan werd in januari 2013 als winnaar gekozen, waarna wij de stichting hebben opgericht.

In november 2013 kreeg Cinetol een positief advies van de Commissie Atelier en (Woon) Werkpanden Amsterdam (CAWA) om de plannen uit te voeren en de broedplaats op te zetten. Door dit positieve advies heeft Cinetol een subsidie voor de verbouwing van Bureau Broedplaatsen ontvangen.

In maart 2014 slaagt de crowdfunding campagne voor de verdere financiering van de verbouwing en het aanschaffen van apparatuur en andere inventaris.

In mei 2014, na 3 maanden non-stop verbouwen, opent Cinetol!

In juni 2015 vieren we ons 1 jarig bestaan en de opening van het nieuwe café dat we in eigen beheer hebben genomen: Tolbar.

ORGANISATIE

• Artistiek en algemeen directeur: Quico Touw.
• Zakelijk directeur: Quirijn Zijlmans.
• Programmeur: Josefien van Poppel.
• Marketingmedewerker: Maite Reesink.
• Technici: Mario da Silva, Juan Takahashi, Wolf Lennarts, Sam Lissenberg, Jazz Meijers, Matthijs Paulussen, David Hoogerheide en David Knap.
• Bedrijfsleider Tolbar: Maan Hermsen
• Chef kok: Vale Berral Garcia

Bestuur:

• Jerome Williams – Voorzitter
• Helma Wiebrecht – Penningmeester
• Anna Brolsma – Secretaris