SEPTEMBER,19

ZO22sep13:0015:00Amsterdamse HeldenCinema De Pijpdocumentairelocals

Event Details

De documentaire film Amsterdamse Helden (67 min., 2019) van Julia Strijland is een portret van verschillende mensen uit de Diamantbuurt, met prachtige beelden van deze historische wijk. Freerunner Luciano Balestra gebruikt de buurt als zijn parkour en zoekt net als de bewoners naar de vrijheid om vorm te geven aan je eigen ‘heldenverhaal’.

Na afloop is er een Q&A met regisseur Julia Strijland.

—> Check hier het event

—>klik hier voor tickets (€5)

——–

Uitgebreide omschrijving:

Luciano Balestra (23) een van de beste freerunners van Nederland ziet de stad als zijn speeltuin. Hij gebruikt natuurlijke obstakels, muren, bomen en stoepranden om fysiek zo soepel en snel mogelijk van het ene punt naar het andere punt te komen. Uithoudingsvermogen en concentratie worden getraind, angsten overwonnen. Samen met zijn moeder en regisseur van de film, Julia Strijland, gaan ze de Amsterdamse Diamantbuurt in en spreken ze met verschillende buurtbewoners over vrijheid en heldendom.

In Amsterdam wonen bijna 900.000 inwoners, waarvan tegen de 10.000 in de Diamantbuurt. Al die mensen zijn helden in hun eigen leven, met een speciale geschiedenis. Verdriet en geluk, mislukkingen en overwinningen. Er zit een verhaal in ieders leven. Waarom altijd alleen maar winnaars of uitzonderlijke mensen tot helden te bombarderen? Is het niet heldhaftig om kinderen op te voeden, met een depressie of handicap te moeten leven, tegenslagen het hoofd te bieden of gewoon om iedere dag maar weer naar je werk te gaan?

De documentaire speelt zich grotendeels af tegen het decor van de Diamantbuurt en is een mozaiekfilm, waarin verschillende persoonlijke verhalen van mensen uit de buurt samenkomen, rondom het thema vrijheid. Deze mensen schrijven geschiedenis met hun eigen heldenverhalen, hoe klein en ogenschijnlijk onbetekenend ook. Amsterdamse helden is een project van MoMo Productions, waarin Amsterdammers hun verhalen met elkaar delen, maar vooral ook hun persoonlijke heldendom (her-)ontdekken.

X